Info omkring slagtning

Alder

Vi har valgt at slagte vores kaniner efter 6 måneder, da de på det tidspunkt ifølge diverse bøger burde holde op med at vokse helt så stærkt som de tidligere har gjort.
Her er vægt udviklingen for mine egne kuld:

Fodring (kuld1):

Jeg har læst mange steder at en kanin blot skal have 60g fuldfoder om dagen, men det kan jeg simpelthen ikke få til at hænge sammen med mine Belgiske kæmper. Derfor var det også ekstra spændende for mig at se om jeg havde overfodret mine unger, sådan at de var blevet fede. Men der var ikke mere fedt på dem ved slagtningen end der skulle være, så mængderne har nok passet meget godt.

Indtil de blev taget fra moderen fik de alt det foder de kunne spise.
Da de 3 hunner efter 8 uger fik eget fællesbur fik de 1 håndfuld mad per dag per kanin ialt 3 håndfulde.
De resterende 3 unger og hunnen (spurv) fik 7 håndfulde om dagen.
Da alle kaniner efter 11-12 uger havde fået eget bur blev de opgraderet til at få 1 1/2 håndfuld om dagen. 1 håndfuld om morgenen og 1/2 håndfuld om aftenen.
Samtidigt fik de to voksne kaniner 2 1/2 håndfuld om dagen.
Først da vinterkulden satte ind med dagsfrost og -10 grader om natten og de på dette tidspunkt 5 måneder gamle kanin unger var vokset godt til, fik de 2 håndfulde per kanin per dag.
De voksne fik pga. kulden 3 håndfulde per kanin per dag.
Denne fodermængde betød at de ialt 7 kaniner (2 voksne og 5 unger) spiste sig igennem 25kg foder på godt 14 dage, og ca. 1 hø balle om ugen. Langt mere end jeg havde forudset... ;-)

Slagtesvind

Inden slagtning vejede vores kaniner godt 5kg i gennemsnit, og slagtevægten var 3 kg i gennemsnit. Altså et svind på 2kg pr kanin eller 40%.

Selve slagtningen

  1. Når kaninen er blevet slået ihjel med slag i baghovedet hænges den op i bagbenene i 2 løkker. Løkken skal være lige under hasen så kaninen ikke risikerer at falde ned.
  2. Derefter skæres skindet fri i en cirkel omkring hvert bagben og snit lægges skråt ned mod maven og skindet løsnes lidt om mod ryggen.
  3. Fingeren presses ind bag skindet på maven af kaninen således at der er hul mellem kødet og skindet. Herefter føres kniven op og skindet skæres over.
  4. For at undgå at skære endetarmen over, så griber man godt fat i halen og hiver bagud, hvorefter skindet og halen skæres over.
  5. Så trækkes skindet ned over hele kroppen hjulpet på vej med en kniv som ridser hinderne.
  6. Når man er godt nede i nakken så hiver man forbenene frem. Brug fingrene til at skubbe dem op og skær så hul med kniven og skær indad mod kroppen for at befri dem fra skindet
  7. Forbenene skæres eller klippes over ude ved fodensåledes at de er fri af skindet.
  8. Derefter trækkes skindet helt ned omkring halsen på kaninen. Vent med at skære halsen over.
  9. Skær lige ind i kaninen i klysset og bræk benene bagud fra hinanden.
  10. Der prikkes hul på huden oppe foran endetarmen, og med to fingre på indersiden af maveskindet skæres der ned til brystet uden at indvoldene rammes af kniven. Spidsen af kniven skal kun lige være indenfor maveskindet og æggen skal være udad så kniven er næsten lodret. Pas på urinsækken ikke bliver spildt ud over kødet og forurener det.
  11. Skær hele vejen ned gennem de sidste 4 ribben og brystbenet. Læg evt. kniven ned i vandret position her for at give den mere kræft. Der er ikke fare for at prikke hul på tarmene så langt oppe i kaninens bryst.
  12. Indvoldenes vægt sørger for at de stille og roligt falder ned i spanden under kaninen efterhånden som man arbejder sig ned.
  13. Mellem tarme og lunger sidder der et "mellemgulv" som adskiller de to rum. Dette skæres bort ligsom de andre hinder og nyrer og alle indvoldene dumpes ned i spanden.
  14. Herefter skæres der rundt om halsen på kaninen og nakken knækkes og rygraden skæres over mellem to ryghvivler, så skind mv. falder ned i spanden.
  15. Til sidst skæres kaninen fri af løkkerne ved at skære ind til benet hele vejen rundt om bagbenen. Tommelfingeren placeres på bagsiden af benet og og bagbenene knækkes.
  16. Kaninen skylles i koldt vand og er nu klar til partering.

Partering

Bagbenene kan med fordel skæres fra kroppen lige over hoften og ned langs ryggen.
Forbenene kan med fordel skæres fra kroppen lige bag skulderbladet.

Vægt af de enkelte dele af kaninen:
Ved 3 kg slagtevægt fordeler vægten sig således:

  • Forben (2stk): 500g
  • Bagben (2stk): 1 kg
  • Krop: 1,5 kg

Alternativt:

  • Forben + brystkasse: 1 kg
  • Bagben per styk: 500g
  • Krop (uden brystkasse): 1 kg